top of page

NADA behandling 

pexels-karolina-grabowska-8092973_edited.jpg

NADA behandling är en form av öron-akupressur som innebär att man stimulerar fem olika punkter i vardera öra och syftet är återskapa balans i kropp och själ. För att stimulera punkterna kan man använda sig av antigen nålar, magneter, fröer eller medicinsk laser. Under behandlingarna som jag utför används endast fröer i kombination med medicinsk laser. ​Öron-akupressur är en reflexologisk behandling som kommer från Traditionell Kinesisk Medicin (TKM).

Behandlingens steg

Första steget av en NADA behandling inleds med ett samtal där klienten får berätta om sina besvär och anledningen till att de söker hjälp. Vi lägger därefter tillsammans upp en behandlingsplan anpassad för dig och dina behov. 

Under behandlingstillfällena får klienten ligga på en skön behandlingsbänk (behandlingen sker med kläderna på) medan de får specifika akupunkturpunkter stimulerade med hjälp av medicinsk laser (LLLT).
Därefter kommer små fröer placeras på de olika NADA punkterna i örat och de fästs fast med hudfärgade plåster. 
Behandlingarna är helt smärtfria.

NADA är en förkortning av National Acupuncture Detoxification Association. Västerländsk forskning visar på att akupunktur och akupressur har en smärtlindrande effekt och kan reglera  hjärtverksamheten och cirkulationssystemet så som blodkärl, blodets sammansättning och blodtrycket. Denna typ av behandling kan även användas vid alla typer av missbruk och beroenden. Detta påverkar i sin tur mag- och tarmsystemet, andningen, urinvägarna och hormonsystemet. Akupressurens syfte är alltid att återskapa balans i kroppen och med hjälp av akupressur kan man påverka de kemiska ämnena i kroppen som kan uppstå av stress, oro, sömnsvårigheter eller depression. 

pexels-nicklas-toft-8160115.jpg

Stress

NADA-behandling är bra för att minska stress och utmattningssymptom då en stor del av behandlingen är avstressande för att den punktkombination som innefattas i en NADA behandling stimulerar två av de mest avslappnade öronpunkterna, Shen Men och Sympatikus. Vid öron-akupunktur generellt påverkas även parasympatikus som även den inbringar lugn. Nada-behandling kan även användas som en preventiv åtgärd, det vill säga innan den stress som många upplever ger några allvarliga symptom. Det viktigaste hormonet i gruppen glukokortikoider är kortisol och det reglerar omsättningen av fett, protein och socker i kroppen. Vid stress så utsöndras en större mängd kortisol än vanligt.

Effekt av NADA behandling:

  • Stresshormonet kortisol sjunker i blodet

  • Lugn och ro-hormoner ökar

  • Serotonin ökar i kroppen vilket påverkar humör, aptit, sömn och vakenhet

  • Endorfiner frisätts, vilket höjer humöret och dämpar smärta

  • Ämnesomsättningen påverkas positivt

pexels-conny-querales-araujo-de-bonaguro-5794870.jpg

Bokstaven D i NADA står för Detoxification(avgiftning) vilket ger en antydan om vilka typer av behandlingsområden som kan påverkas. Två olika områden som jag arbetar med att hjälpa mina klienter med är Nikotin-avvänjning och sockerberoende.

Nikotin-avvänjning 

NADA-akupunktur hjälper till att ta bort abstinens vid nikotin avvänjning och den har samtidigt en lugnande effekt. Behandlingen tar bort topparna på abstinensen och den är helt smärtfri.

Sockerberoende

Med hjälp av NADA-behandling kan man minska söt- och sockersuget vilket i sin tur kan bidra till att man kan sköta sin kost och hälsa bättre. Genom att göra det kan man skapa en hälsosammare livsstil och som ett resultat kan detta även bidra till att man lättare kan gå ner i vikt om det är vad man önskar göra.

bottom of page